Guide: Köp MacBook i USA – priser, skatter och regler

Eftersom jag själv snart åker till New York tänkte jag passa på att skriva ett inlägg om vad som gäller när du köper MacBook i USA.

Apple Store eller annan elektronikaffär?

Om du ska åka till New York eller någon annan amerikansk storstad kan du antingen köpa din MacBook på Apple Store där de i regel är dyrast, eller på någon elektronikkedja typ Best Buy eller J&R där de oftast är något billigare.

Som jämförelse kostar MacBook Air 128GB 13-tum 1299 dollar just nu på Apple Store. Samma dator kostar 1249 dollar på J&R och 1209 dollar på BestBuy som är motsvarande Elgiganten och Media Markt i USA.

Du kan alltså spara nästan 100 dollar på att köpa din MacBook i en elektronikaffär i stället för i Apple Store. Generellt ökar prisskillnaden ju äldre en modell är, när de precis lanseras har även J&R och BestBuy samma priser, sedan faller deras priser medan Apple Stores inte gör det.

I Sverige kostar samma dator just nu 11 995 kr på Apple Store, Sverige är också ett av världens dyraste länder att köpa Apple-produkter i.

Skatter och moms (Sales tax och Use tax)

Försäljningsskatten, City och State Sales and Use tax (jämför moms i Sverige), varierar ganska mycket mellan olika stater och olika produkter. De flesta svenskar åker till New York, där är den totala skatten som du måste lägga på alla priser på elektronik du köper 8,875 %. Du multiplicerar helt enkelt priset med 1,08875 för att få pris med skatt.

Om du ska åka någon annanstans är det lätt att googla exempelvis ”Miami +sales tax” för att få fram vad som gäller på ditt resmål. Glöm inte att kolla i rätt kategori, electronics, eftersom t.ex. kläder och annat skattas med andra momssatser.

Tullavgifter och svensk moms?

När du kommer hem från USA ska du betala moms och tullavgifter på din MacBook. Men om du slänger bort kartongen och börjar använda datorn på plats är det svårt (läs:omöjligt) för dem att hävda att du köpt den ny i USA.

Risken för att du överhuvudtaget blir kollad i tullen i Sverige är mycket liten, men att slänga bort kartongen verkar vara ett vattentätt sätt att slippa avgifter. Detta är dock SUPEROLAGLIGT, och vi uppmanar ingen att göra på det här sättet.

Hur mycket kostar MacBook Air i USA?

Jag har lagt in aktuell dollarkurs här nedan (uppdateras hela tiden) och en omräkningstabell där du kan se hur mycket  Macbook Air kostar i USA idag (givet priset 1209 dollar och med New Yorks sales tax på 8,875 %).

Notera att detta är kursen på valutamarknaden, lägg på ungefär 30 öre för att få växlingskontorens kurs.

 (+ 0,30 SEK)

 

Pris inkl Sales tax 1316  dollar (1209*1,08875)
Dollarkurs  7,2 9475,2  kr
7,1 9343,6  kr
7 9212  kr
6,9 9080,4  kr
6,8 8948,8  kr
6,7 8817,2  kr
6,6 8685,6  kr
6,5 8554  kr
6,4 8422,4  kr

 

Amerikanskt tangentbord

En av nackdelarna med att köpa en MacBook i USA är att du får ett amerikanskt tangentbord utan Å, Ä och Ö. Detta är emellertid enkelt att fixa, du ställer bara om systeminställningarna till svenska, då blir det tangenter som sitter på Å, Ä och Ö rätt även om det står fel på dem. I den bemärkelsen är tangentborden helt lika, men vissa tecken (ej bokstäver) sitter lite annorlunda. Man vänjer sig fort.

Amerikansk strömkabel

När du köper i USA får du även en amerikansk nätadapter. Du kan dock byta ut den lilla vita ploppen mot en svensk om du har eller köpa billigt, alternativt köpa en billig strömkabel som du kan trycka in i stället för den vita ploppen.

Eller köpa en ny svensk adapter, såklart.

När du väl har fått hem din amerikanske vän kan du köpa tillbehör till MacBook billigt på iPhonebutiken.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Guide: Köp MacBook i USA – priser, skatter och regler

 1. Bra inlägg, allt stämmer. Det smartaste är nog att kolla Amazon.com, där i princip alla typer av varor finns, och kanske beställa skins, cases eller liknande tillbehör till ditt hotel/boende i USA, eftersom konkurrensen är hårdare här och priserna därmed billigare.

  Ett förslag till det amerikanska tangentbordet är att köpa ett tangentbords-klistermärke med de svenska tangenterna, finns för mellan 10-15 dollar på Amazon.

  Lycka till!

 2. Om jag köper en mac i USA, går det att köpa programvara som Indesign o Photoshop? Vad kostar det? Några fallgropar?

 3. Hej!

  Absolut, det är exakt samma operativsystem som om du köper den i Sverige. Du måste bara ställa om språkinställningarna till svenska. Tangentbordet ser lite annorlunda ut men det brukar man vänja sig vid efter några dagar. Priserna är lägst på exempelvis J&R eller Best Buy. Fallgropen är väl att du måste betala moms och tull när du kommer till Sverige, men om du slänger kartongen och börjar använda datorn är det omöjligt för tullen att kontrollera att du har köpt den i USA.

  MVH
  Christian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *