Recension: Koss Porta Pro KTC – bästa headsetet till iPhone?

Recension: Koss Porta Pro KTC

I dagens recension kommer jag att berätta mer om Koss Porta Pro KTC. Eftersom jag har haft Koss-lurar i tio år men aldrig med mikrofon har jag sett fram emot att testa Koss headset KTC. Jag blev inte besviken.

Jag köpte som sagt mina första Koss-lurar för i runda slängar tio år sedan och har sedan dess varit dem trogna annat än när jag har testat andra lurar för jobbets räkning. Det som gjort att jag har ett så passionerat förhållande till Koss är i huvudsak två saker: ljudet och priset.

För så är det, ljudet i Koss alla lurar är väldigt bra, och med tanke på priset har de egentligen ingen riktig konkurrent. Mer om det senare, nu kör vi en recension på Koss iPhoneheadset-version av Porta Pro – Koss Porta Pro KTC. Vi börjar med passformen.

Passform

Koss lurar sitter väldigt bra. Lagom tryck mot huvudet, inte för hårt så att man får ont i huvudet efter ett tag som vissa andra lurar, men inte så löst att de ramlar loss om man har dem när man springer joggingrundan eller bara till bussen.

Dessutom har Koss sitt comfortZone-system som är ganska simpelt men faktiskt fungerar bra. Du kan alltså justera trycket på lurarna med hjälp av det lilla reglaget på varje lur – ”firm” är lite hårdare och ”light” är lösare. Jag brukar ha på firm.

Koss Porta Pro KTC comfortZone firm

Koss kuddar för hörlurarna är mjuka och väldigt sköna, men slits ganska fort om du använder dem mycket. Jag använder mina väldigt mycket, jag brukar behöva byta efter ett år eller så. Du kan köpa extra Koss-kuddar så att du har nya när de slits ut.

Ljud

Ljudet i Koss lurar slår nästan allt annat jag testat. Det är mjukt och rymligt, trots att basen är tung, tack vare att lurarna inte är helslutna utan släpper ut en del ljud. Det kan vara störigt på bussen (i varje fall för dem som sitter kring dig), men det är guld för ljudet och det är först när du krämar på en hel del som det stör.

Volymen är hög, vilket är skönt, jag avskyr när det inte är bra tryck i volymen i hörlurar. Men min erfarenhet är att man inte bör maxa ljudet i låtar som har väldigt tung bas, då riskerar du att spräcka basen – big no-no.

Tips! Om ljudet har börjat skorra, basen särskilt, KAN det bero på att du har fått skit i själva högtalarelementet. Ta i så fall bort den mjuka kudden och blås försiktigt in i högtalarna. Det kan till exempel vara ett hårstrå som fastnat därinne, det låter konstigt, men det funkar ofta!

Ljudet i själva mikrofonen är också bra, mikrofonen sitter bra och fångar upp rösten bra. Om det är mycket oljud i omgivningen kan du hålla mikrofonen närmare munnen så hörs det ännu bättre.

Koss Porta Pro KTC mikrofon Headset

Funktionalitet

Förutom ljudet funkar resten väldigt bra. Trycket mot öronen regleras som sagt med smarta comfortZone, du kan även vika ihop lurarna med de små metallhakarna på varje lur, så att du kan stoppa ner lurarna i fickan eller väskan utan att de tar så mycket plats.

Eftersom ljudet fungerar bra även när man pratar i telefon och fjärrkontrollen (där du kan höja och sänka ljudet samt svara och lägga på) är anpassad till iPhone och godkänd av Apple är funktionaliteten också i stort sett fulländad.

Kundomdömen

Våra kunder tycks älska Koss överlag – alla betyg som våra Kossprodukter har fått hittills har varit 5 av 5 (!) Detsamma gäller Koss Porta Pro KTC som har fått två kundbetyg och båda har varit högsta möjliga. Så här skriver till exempel Steen Stavnshøj:

”Precis som alla andra Koss Porta Pro lurar så känns den skön.
Ljudet är bra samtidigt som luren inte stänger ut omgivningen totalt.
Jag köpte den för att kunna ha händerna fria när jag jobbar och sitter i långa telefonmöten, alltså som handsfree med kabel.
Pluggen passar i iPhonen och man har inbyggd mikrofon, perfekt.”

Om du inte tycker om Koss kan du sätta ditt eget betyg här, bring it on!

Sammanfattning

Om du liksom jag älskar Koss ljud och vill ha ett grymt headset finns det fanimej bara ett alternativ – Koss Porta Pro KTC. Anpassad till iPhone och godkänd av Apple, med mikrofon och fjärrkontroll på sladden. Allt man behöver, grymt ljud och bra mikrofon och skön passform. Högsta betyg av våra kunder och samma av mig – rekommenderas.

Kundbetyg: 5 av 5
iBloggen-betyg: 10 av 10

Fakta om Koss Porta Pro KTC (iPhoneheadset)

Passar: iPhone, iPod, iPad
Pris: 599 kr (569 kronor om du anger IBLOGGEN när du beställer)
Färg: Svart

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *