Skillnaden mellan iPhone 5 och iPhone 5S – jämförelser listade!

Skillnaderna mellan iPhone 5S och iPhone 5

I natt släpptes så iPhone 5S. Skillnaderna mellan iPhone 5S och iPhone 5 är ganska stora inuti men ganska små på utsidan. Här har ni en lista med alla skillnaderna mellan iPhone 5S och iPhone 5.


Design

Designen har inte förändrats så mycket om man ser till formen, där Home-knappen med sin silverring runt och de dubbla blixtlamporna på baksidan är de största skillnaderna. Annars är måtten desamma och knapparna sitter på samma ställe som tidigare.

Det som istället har förändrats är framför allt färgerna. Istället för två färger finns det nu tre (guld är ny). Dessutom har den svarta blivit lite mindre svart, snarare mörkgrå med svarta plastdetaljer, och kallas numera Space Gray (rymdgrå?). Den vita har blivit silver med vita plastdetaljer.


Tillbehör

Nästan alla tillbehör till iPhone 5 fungerar även till iPhone 5S. Skalen till iPhone 5 fungerar förutsatt att de inte har ett litet hål för blixten, eftersom blixten har blivit större i och med de dubbla blixtlamporna. Skärmskydd ska fungera av det vi har hört än så länge, vi återkommer om vi hör någonting annat. Hörlurar, laddare och alla andra elektroniska tillbehör fungerar som vanligt, ingen skillnad.


Processor och prestanda

Nya iPhone 5S har Apples nya A7-processor som ska vara upp till dubbelt så snabb som A6:an (som i sin tur är upp till dubbelt så snabb som A5-chippet som var föregångaren som satt i iPhone 4S).

A7-chipet är det första i världen till telefoner som har 64-bitarsarkitektur. IOS 7 är konstruerat för 64-bit för att maxa prestandan. OpenGL ES version 3.0 stöds av A7-chipet, något som ska ge grafiken prestanda som en dator eller en konsol.


Batteritid

iPhone 5S har ungefär samma batteritid som iPhone 5, inte kortare men inte heller så mycket längre om man får tro Apple. iPhone 5S har upp till åtta timmars 3G-tid och tio timmars taltid och lika mycket för Wifi eller LTE.


Storlek och vikt

Storleken och vikten är exakt samma som iPhone 5. Den väger 112 gram och dimensionerna är alltså:

Höjd: 123.8 mm (4.87 tum)
Bredd: 58.6 mm (2.31 tum)
Djup: 7.6 mm (0.30 tum)


Kamera

iPhone 5S har lika många megapixlar som iPhone 5, det vill säga 8. Megapixlar innebär egentligen bara att själva formatet blir större, så fler megapixlar än 8 behöver nästan ingen (som inte ska fota för storbildsformat, typ reklamtavlor).
Däremot har bildsensorn blivit större, vilket ska göra att varje pixel fångar mer ljus och ger bättre bilder. Bländaröppningen har också blivit större och släpper alltså in mer ljus än iPhone 5 (2.2 jämfört med 2.4).

Blixten har dubbla blixtlampor nu vilket ger ett mer naturligt ljus. Bland annat blir inte hudtoner och liknande lika stela och tråkiga, om man använder kameran rätt.

Man kan dessutom spela in slow motion-videos med iPhone 5S, 120 bildrutor i sekunden som sedan kan spelas upp i en fjärdedels hastighet. Realtidsanalysering och ”burst mode” gör att du kan ta tio bilder på en sekund med kameran och få hjälp att välja den som blev bäst.


Fingeravtrycksläsaren ”Touch ID”

Precis som ryktena gjorde gällande innan gårdagens presentation får alltså iPhone 5S fingeravtrycksläsare som kan användas istället för PIN-kod. Därför ser Home-knappen också lite annorlunda ut med den lilla silverringen kring knappen. Här nedan ser ni en video där man visar fingeravtrycksläsaren Touch ID som läser av ditt fingeravtryck för att se att du är du.

 

Om du har några frågor eller vill kommentera det här inlägget om skillnaderna mellan iPhone 5S och iPhone 5 går det bra att göra det i kommentarsfältet här nedanför!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Skillnaden mellan iPhone 5 och iPhone 5S – jämförelser listade!

  1. Ja, displayskydden och skalen passar båda. Skal med väldigt litet blixthål kan bli problem, men det är väldigt ovanligt.

    MVH
    Christian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *