Stort test: Bästa hörlurarna för löpning och träning till din iPhone

Under några veckor har vi recenserat olika hörlurar för löpning och träning för iPhone här i bloggen. Nu är det dags för det stora testet där vi jämför hörlurarna mot varandra. Med i testet är Koss Sporta Pro, Koss Porta Pro KTC, Philips SHQ4000 och Scosche tuneSTREAM II.

Om du undrar vilket sportarmband du ska ha till din iPhone 4/4S får du gärna läsa vårt test av sportarmband också.

Design och passform

Det skiljer en hel del i design mellan de fyra lurarna. Ett par In-Ear, Philips SHQ4000, ett par trådlösa, tuneSTREAM II och två par halvtäckande från Koss där de ena har en mer sportig design med vikbara bågar så att du kan ha dem bak i nacken.

Philips SHQ4000 är helt klart mest anpassade till träning vad gäller design. De har bågen bak i nacken och In-Ear-lurar samt en klämma så att du kan spänna fast sladden i tröjan för att den inte ska hoppa omkring när du rör på dig. Dessa är de enda lurarna i testet som är vattentäta och går att diska under rinnande vatten. Den orangea färgen ska signalera sportigt gissar jag, men tycker nog att de lika gärna hade kunnat vara helsvarta. Hursomhelst så sitter de riktigt bra när man springer, gymmar eller cyklar.

Scosche tuneSTREAM II är inte särskilt anpassade för löpning och träning, det är egentligen ett headset vars trådlösa bluetooth-koppling gör att man slipper sladden som hänger och slänger när man löper. Sladdlösheten är en otroligt härlig fördel med tuneSTREAM II:s design. De inåtvinklade snäckorna gör att de sitter bra på huvudet även när man rör på sig.

Koss Porta Pro KTC är ett par vanliga Porta Pro med volymkontroll och headset-funktion. Du kan alltså höja och sänka volymen samt byta låt utan att behöva pilla på din iPhone eller Android när du har den exempelvis i ett sportarmband på armen. Designen är i övrigt bra även här, en klämma för hörlurssladden hade varit på sin plats möjligen. Sitter bra med sin steglösa storlek på bågarna.

Koss Sporta Pro är träningsversionen av Porta Pro. Skillnaden i design är framför allt att du kan vika bak bågarna så att du har dem i nacken. Perfekt till exempel om du vill ha dem under en cykelhjälm eller en mössa. I övrigt är de lätta och ihopvikbara så att du lätt får plats med dem i träningsväskan, precis som Porta Pro KTC. Sitter bra med sin steglösa storlek på bågarna.

  • Delbetyg design och passform:

Philips SHQ4000: 9/10
Scosche tuneSTREAM II: 8/10
Koss Porta Pro KTC: 7/10
Koss Sporta Pro: 9/10

Ljud

Även vad gäller ljud skiljer det en hel del mellan dessa hörlurar. Porta Pro och Sporta Pro har samma element och alltså samma ljudegenskaper, och dessa är många redan känner till mycket bra. Bra bas, bra rymd och hög högstavolym vilket är nödvändigt eftersom de läcker en del ljud.

Philips SHQ4000 har också bra ljud. In-Ear-lurar har ibland en lite påträngande (i brist på bättre ord) ljudbild, man hör sin egen andning och när sladden slår mot bröstet. SHQ4000 klarar detta mycket bra trots allt, och levererar riktigt bra adrenalinhöjande basgångar som får dig att pressa din kropp det där lilla extra. Nästan inget ljudläckage, på gott och ont.

Scosche tuneSTREAM II har inte riktigt lika bra ljud som de andra. Lurarna är anpassade för att fungera som headset, med bland annat DSP-teknik för mindre eko när man talar. Inte samma rymd och bas, men trots det måste man säga att ljudet absolut funkar bra i spåret, det är absolut inget fel på ljudet men det knockar en inte heller.

  • Delbetyg ljud:

Philips SHQ4000: 8/10
Scosche tuneSTREAM II: 6/10
Koss Porta Pro KTC: 9/10
Koss Sporta Pro: 9/10

Prisvärdhet

Priset varierar ganska mycket på lurarna. Sporta Pro kostar 399 kr, SHQ4000 kostar 499 kr, Porta Pro KTC kostar 599 kr och tuneSTREAM II 899 kr. Med koden nedan får du 5 % rabatt på de priserna:

Som bloggläsare får du 5 % rabatt om du anger IBLOGGEN när du beställer något par av hörlurarna i det här testet i vår butik.

Överlägset dyrast är alltså tuneSTREAM II, men det beror mest på blåtands-kopplingen som är en grym ”unique selling point” för de lurarna. Därför klarar de sig någorlunda i prisvärdhet trots priset.

Philips SHQ4000 är lite dyra men klarar sig hyfsat ändå, de har en väl genomtänkt design och bra ljud för pengarna måste man säga.

Porta Pro KTC är dyra på grund av iPhone-kompabiliteten (de är licensierade av Apple), vilket ändå får ses som en okej deal. Om man inte bryr sig om volymkontroll och headset-funktion har Koss dessutom Sporta Pro som är riktigt billiga. Sporta Pro är otroligt prisvärda. Ljudet, funktionen och designen för den här billiga penningen gör att de vinner prisvärdhets-momentet klart.

  • Delbetyg prisvärdhet:

Philips SHQ4000: 7/10
Scosche tuneSTREAM II: 7/10
Koss Porta Pro KTC: 8/10
Koss Sporta Pro: 10/10

Kundbetyg

Alla lurar förutom SHQ4000 har fått minst ett kundbetyg i vår butik. SHQ3000, som är föregångarna till 4000-versionen har fått starka 4,5 i betyg av kunderna. Skillnaden är bara nackbågen, så vi använder oss av det betyget i det här testet. Om du vill hissa eller dissa SHQ4000 gör du det här.

  • Delbetyg kundbetyg:

Philips SHQ4000: 9/10
Scosche tuneSTREAM II: 8/10
Koss Porta Pro KTC: 10/10
Koss Sporta Pro: 10/10

Totalbetyg

Produkt     Philips SHQ4000 Scosche tuneSTREAM II
Pris 499 kr (474 kr med koden) 899 kr (854 kr med koden)
Snäckor In-Ear Inåtvinklade
Ljudläckage Nej Ja
Nackbåge Ja Nej
Trådlös Nej Ja
Volymkontoll Nej Ja
Design/passform 9/10 8/10
Ljud 8/10 6/10
Prisvärdhet 7/10 7/10
Kundbetyg 9/10 8/10
Totalbetyg 33/40 29/40

Vattentäta

Sämst

Kommentar Bra passform, vattentäta, bra ljud
och höga kundbetyg.
Lite väl dyra, men blåtandfunktionen är riktigt skön när man springer.
Produkt     Koss Porta Pro KTC Koss Sporta Pro
Pris 599 kr (569 kr med koden) 399 kr (379 kr med koden)
Snäckor Halvtäckande Halvtäckande
Ljudläckage Ja Ja
Nackbåge Nej Ja
Trådlös Nej Nej
Volymkontoll Ja Nej
Design/passform 7/10 9/10
Ljud 9/10 9/10
Prisvärdhet 8/10 10/10
Kundbetyg 10/10 10/10
Totalbetyg 34/40 38/40

Volym-
kontroll

Bäst och billigast!

Kommentar Mycket bra lur.
Skiljer sig från vinnaren genom att
den har headset-funktion och volymkontroll,
men ej vikbara
bågar.
Klar vinnare i testet. Grymt ljud, ultraportabla, lätta, billiga och skön passform. Rekommenderas!

Som bloggläsare får du 5 % rabatt om du anger IBLOGGEN när du beställer något par av hörlurarna i det här testet i vår butik.

Sammanfattning

Klar vinnare i testet av bästa hörlurar för löpning och träning till iPhone är Koss Sporta Pro, som också är de billigaste lurarna i testet. Sporta Pro har inte bluetooth eller volymkontroll, men har väldigt bra ljud, är ultraportabla, vikbara bågar, bra kundbetyg och prisvärdhet. Scosche tuneSTREAM II kom visserligen sist, men jag måste säga att trådlösa lurar är en fröjd i spåret och detta är på intet sätt dåliga träningslurar. SHQ4000 och Koss Porta Pro KTC är nästan jämlikt bra och fick båda höga betyg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Stort test: Bästa hörlurarna för löpning och träning till din iPhone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *