Du kanske har märkt att hälsa och träning blivit väldigt hett. Då menar jag inte bara alla som avlagt nyårslöften om att minsann hålla sig i form under året. Överallt står det om träning, iron man, triathlon, äta nyttigt, gå ned i vikt, aktivera dig, PT och allt annat som är på tapeten just nu. Det här med träning och hälsa är ju så klart i grunden något bra och något samtliga av oss borde tänka lite på emellanåt. Det fokus på träning jag tycker mig se i samhället idag är nog här för att stanna verkar det som.
Nu är ju detta inte en blogg om just träning och hälsa så räkna inte med att det kommer några heta träningstips i detta inlägget som får dina kilon att rasa på en vecka eller två. Men. Du kommer få några heta tips på hjälpmedel och produkter som faktiskt kan underlätta din träning, eller iallafall din motivation. I det här inlägget fokuserar vi på olika tillbehör till din iPhone som är tränings- och/eller hälsorelaterade.
Aktivitetsarmband:
Ett aktivitetsarmband eller träningsarmband, fitness-armband och hälsoarmband som de också kallas håller koll på viss data åt dig. De mäter en del av din fysiska aktivitet i olika grad beroende på vilket armband man talar om. Beroende på hur ”smart” ditt aktivitetsarmband är så kan de mäta t.ex antal steg du tar, hur många kalorier du förbrukar, hur långt du gått, hur du sover osv. De lite ”smartare” aktivitetsarmbanden visar även din puls och hastighet och liknande data. Ett aktivitetsarmband synkas ofta med din telefon där du med hjälp av en app kan se och analysera all din data. En del har även en gedigen display där du kan kolla den sparade datan direkt i armbandet. Men vanligast är nog att man samlar in datan med armbandet och sen använder datan med hjälp av din telefon eller dator. Många av dem går att synka med populära aktivitets-appar som t.ex Runkeeper. Du kan se ditt aktivitetsarmband lite som en personlig tränare.
Här kan du köpa aktivitetsarmband till iPhone

Personvåg:
Alla har väl vid något tillfälle ställt sig på en våg och konstaterat att det nog finns ett och annat kilo man skulle klarat sig precis lika bra utan. Vissa vågar kan dock mäta mer än bara dina kilon. Det kanske hade varit av intresse att veta hur många av dessa kilon som består av fett, en våg som visar ditt BMI? En våg som dessutom skickar datan via Wi-Fi till ”molnet” där du kan se din historik?. Den typen av våg jag talar om skickar en svag och helt ofarlig elektrisk signal genom kroppen och på den vägen mäter hur stor del av dig som består av fett.
Här kan du köpa en personvåg som mäter fett

Blodtrycksmätare:
Ett man har ett för högt blodtryck är tyvärr idag ganska vanligt, en ny folksjukdom hävdar vissa. Högt blodtryck orsakar huvudvärk, illamående och till sist hjärt- och kärlsjukdomar vilket kan få förödande konsekvenser. Högt blodtryck orsakas kanske framför allt av stress, övervikt och avsaknad av motion. Iallafall två av dessa tre orsaker är relativt enkla att förändra, dessutom i ett slag. Nämligen att börja motionera vilket då förhoppningsvis även leder till en viktnedgång.
Det en blodtrycksmätare mäter är
- Övertrycket (systole) är det maximala tryck som bildas i en pulsåder (artär) precis när hjärtat drar ihop sig och pressar ut blodet i ådrorna.
- Undertrycket (diastole) är det lägsta trycket som blodet utövar på pulsåderns vägg när det strömmar fritt genom en pulsåder.
Ett utmärkt blodtryck för unga, friska och smala personer är 120/80, tyvärr brukar vi i västvärlden ha något högre än så nu för tiden. Ett förstadium till för högt blodtryck är mellan 120-140 i övertryck och 80-90 i undertryck, det är dock inget man gör något åt på medicinsk väg eller så men då kan man börja tänka på att förbättra sitt blodtryck genom att t.ex börja motionera och gå ned i vikt.
Vad har detta med iPhones att göra då tänker du?
Jo, det finns nämligen smidiga blodtrycksmätare du kan ha hemma. Dessa mäter blodtrycket och din puls, datan skickas sen till en app i din iPhone där du kan analysera den.
Här hittar du blodtrycksmätare som fungerar med iPhone

Pulsmätare:
Är du en aktiv person som motionerar mycket kan det vara av stort intresse att veta hur din puls ser ut. Men innan du kan använda din puls som ett bra instrument för din träning måste du först ta reda på din vilopuls och din maxpuls. Vilopulsen är relativt enkelt att ta reda på. Gör ett test under en vecka med din pulsmätare.
Direkt när du vaknar, medan du fortfarande ligger kvar i sängen skall du mäta din puls. Den lägsta pulsen under denna veckan är din vilopuls. Är du i hyfsad kondition bör den ligga på runt 60, om den däremot ligger närmare 70 borde du gjort detta för länge sedan och redan vara ute och motionera nu. Är du i bra kondition ligger vilopulsen runt 50 och är du elitidrottare kanske den ligger runt 30. Om du däremot inte är elitidrottare och har en vilopuls omkring 30 har du förmodligen för lågt blodtryck och du behöver då äta mer salt och kanske träffa en läkare.
För att veta vad din maxpuls är måste du göra något intensivt som du får hög puls av. T.ex en intensiv löprunda eller cykeltur. Efter uppvärmningen bör du öka tempot varje minut och sen spurta för allt vad du är värd, när du känner dig totalt utmattad skall du ta din puls. Då har du din maxpuls. Det är svårt att säga vad din maxpuls skall vara då det varierar med ålder osv. Men en tumregel är att maxpulsen bör vara 222 minus din ålder. T.ex jag som är 35 år bör ha en maxpuls på ca 190. Dock är inte maxpulsen ett bra mått på hur vältränad du är på något sätt. Då är vilopulsen ett bättre mått att gå efter.
Däremot är det bra att veta sin maxpuls för att veta ungefär vilken puls du skall ha vid vissa typer av träning. T.ex vid lågintensiv träning bör din puls ligga på 50-60% av din maxpuls. Vid mellanintensiv träning bör den ligga på 60-80% av din maxpuls.
Med en pulsmätare när du tränar är det enkelt att se om du håller rätt tempo vid en viss aktivitet. Samla denna datan för analys och utvärdering via en app i din iPhone.
Här hittar du olika pulsmätare

Sportarmband:
Alla som varit ute och sprungit med sin iPhone i en svettig och hal hand under löprundan räcker upp en hand! Jag har det, och jag tycker inte alls om det. Den blir hal, fuktig och jag är rädd att tappa den hela tiden. Kan varmt rekommendera ett sportarmband till iPhone (och alla andra mobiler ockå för den delen). Skönt att veta att den sitter ordentligt där den ska utan att vara i vägen.
När jag skriver sportarmband menar jag alla typer av ”hölster” till din iPhone, sådana du fäster på armen, på midjan eller på bröstet. Allt som håller din iPhone på plats medan du tränar. Själv föredrar jag att ha den på armen som en klocka ungefär. Så att jag kan se datan som samlas in, byta musik eller om jag behöver utföra någon annan uppgift med den.
Dessa sportarmband / hölster finns i mängder av olika utföranden, färger och storlekar. Helt klart ett mobiltillbehör som gör livet som löpare något smidigare.
Här hittar du mängder av olika Sportarmband till iPhone

Sporthörlurar:
Det sista tillbehöret vi pratar lite om idag blir hörlurar som är lämpade för användning vid fysisk aktivitet.
Vet inte under hur många år jag envisades med att ha mina vanliga In-ear-hörurar på mig när jag var ute och löptränade. Jag minns dock att antalet gånger jag ville kasta dem i marken var precis lika många gånger som jag tränade. Helt hopplöst! De lossnade från öronen i princip hela tiden och jag slet nästan sönder sladden vid varje steg. Så fort man fick lite puls och blev minsta svettig var det nästan meningslöst att ha dem på sig.
Jag kan inte nog rekommendera ett par sporthörlurar som ansluts till din iPhone med hjälp av bluetooth. Personligen föredrar jag sådana med bygel bakom örat, de hjälper till att hålla dem på plats. Det kan dock bero på mina öron snarare än de andra typerna av lurar så att säga. Det kan vara svårt att hitta ”pluppar” som passar just dina öron, som tur är brukar det medfölja ett par olika i olika storlekar så att du kan hitta ett par som passar just dig. Jag tycker även det är smidigt att kunna ta samtal genom att klicka på headsetet snarare än på mobilen, då kan man springa vidare när man pratar. Dock kanske i lite lugnare tempo, s.k samtalstempo.
Här kan du köpa sporthörlurar till iPhone.

